Polskie, ręcznie wykonywane noże i broń biała
Październik 23, 2014, 10:38: *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: knifeshow.pl edycja 2014
 
   Strona główna   Pomoc Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: jaka stal na jaki nóż ?  (Przeczytany 12982 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
peppers11
Użytkownik forum

Offline Offline



« : Maj 04, 2011, 10:40: »

Witam
Jaką stal węglową polecalibyście na nożyk z do ogólnego stosowania tj. coby cebulkę przy grilu pokroić, rybkę, grzyby itp.
Z dośwadczenia wiem, że na ostrzu zrobionym z 50HSA przy krojeniu właśnie cebuli robią się ciemne plamy i dość nieciekawie to wygląda, czy są może inne gatunki stali węglowej które nie wchodzą w reakcję tak jak 50 HSA?

50HSA - dobra do pracy w lesie itp itd ale uważam, że do "kuchni" to się nie nadaje

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2011, 10:42: wysłane przez peppers11 » Zapisane
simon
Moderator

Offline Offline


RĘCZNA DRUKARKA IGŁOWA


WWW
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2011, 10:51: »

zawsze można zaoksydować, powłoka itp... węglówki to stale bardzo fajne ale wymagające pielęgnacji od czasu do czasu... moze D2  Język

ja osobiscie lubie nc6 Duży uśmiech prosta stal dla prostych ludzi.
Zapisane

wat93
Użytkownik forum

Offline Offline



« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2011, 13:48: »

ja mam noz ze srebrzanki ale trawiony w kwasie i jest ladny ciemniutki i nie dzieje sie z nim nic niedobrego Mrugnięcie
Zapisane
peppers11
Użytkownik forum

Offline Offline



« Odpowiedz #3 : Maj 04, 2011, 14:26: »

Cytuj
ja mam noz ze srebrzanki
co to za stal?
Zapisane
wat93
Użytkownik forum

Offline Offline



« Odpowiedz #4 : Maj 04, 2011, 16:36: »

silver steel to jakis tam odpowiednik NW1 nie pamietam oznaczen ale wiem ze Behemoth robil z niej noze i moj tez z niej kulem.
Zapisane
Cronos
Użytkownik forum

Offline Offline


크로노스 드라곤


« Odpowiedz #5 : Maj 04, 2011, 17:28: »

Mi przypasowały: ŁH15, 50HS i NCV1... choć do w pełni poprawnej obróbki cieplnej mi jeszcze wiele brakuje...  Smutny

ŁH - raczej małe i średnie noże... nie potrafię zahartować jej tak by nadawała się na duże ostrza (tak od 30 cm)

50HS - twardość nie ta co przy ŁH ale całkiem nieźle sprawdza się jako duże klingi

NCV1 - W moim odczuciu coś pomiędzy ŁH, a 50HS...
Zapisane

Elchon
Stowarzyszenie

Offline Offline



WWW
« Odpowiedz #6 : Maj 04, 2011, 18:20: »

Ja na nożyk tego typu chciałbym nierdzewkę, starczy klasa 440c. Bardzo nie lubię plamek, rdzy itd, a przy "rdzewkach" raczej ciężko uniknąć. Głupia musztarda....
Zapisane

"Nawet słonia nie trafią z tej odleg... !"
gen. J. Sedgwick, 9.V.1864

Oto Ja stworzyłem kowala, który dmie na ogień rozżarzonych węgli i wyciąga z niego broń, by ją obrobił.  Iz 54,16
wat93
Użytkownik forum

Offline Offline



« Odpowiedz #7 : Maj 04, 2011, 19:20: »

no to moze N690?
Zapisane
Topek
Członek Honorowy PSTNiBB

Offline Offline


Zegarki tez lubie


« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2011, 16:50: »

N690 to dosc uniwersalna stal na noze Uśmiech. Z drugiej strony, najlepsze kuchenniaki robi sie z weglowek.
A weglowka, jaka by nie byla, zawsze wymaga pielegnacji Uśmiech
Zapisane

Pozdr. Darek
Elchon
Stowarzyszenie

Offline Offline



WWW
« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2011, 17:22: »

Dlaczego uważasz, że na kuchenniaki lepsza węglówka?
Zapisane

"Nawet słonia nie trafią z tej odleg... !"
gen. J. Sedgwick, 9.V.1864

Oto Ja stworzyłem kowala, który dmie na ogień rozżarzonych węgli i wyciąga z niego broń, by ją obrobił.  Iz 54,16
Topek
Członek Honorowy PSTNiBB

Offline Offline


Zegarki tez lubie


« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2011, 17:45: »

Nie napisalem ze tak uwazam. Napisalem ze najlepsze robi sie z weglowki Duży uśmiech
Moze zle sie wyrazilem z tym "najlepsze", powinienem napisac "najdrozsze japonskie kuchenniaki" Uśmiech
Zapisane

Pozdr. Darek
killrathi
Administrator

Offline Offline



WWW
« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2011, 18:31: »

różnica we właściwościach tnących węglówki i nierdzewki jest znaczna. Zrobiłem parę noży kuchennych ze stali wysokowęglowej - nigdy więcej nie chcę noża nierdzewnego w kuchni. To jak tnie rekompensuje potrzebę dbania o klingę
Zapisane

peppers11
Użytkownik forum

Offline Offline



« Odpowiedz #12 : Maj 09, 2011, 10:11: »

no tak ale kto mi napisze jaką stal węglową na kuchniaki bądz do prac grilowych Uśmiech używać (Symbol) bo jak napisałem 50HSA po ktojeniu cebuli ciemnieje
Zapisane
wat93
Użytkownik forum

Offline Offline



« Odpowiedz #13 : Maj 09, 2011, 11:10: »

najpopularniejsza jest NC6
Zapisane
Barni
Użytkownik forum

Offline Offline



« Odpowiedz #14 : Maj 09, 2011, 12:45: »

peppers11
niestety prawie wszystkie węglówki będą ciemniały, moim faworytem ostatnio stała sie ŁH15 na wszelakie noże można wysoko zahartować można i nisko ale przedewszystkim trzymanie ostrości i to że ruda ma problemy (podobne do d2) z wgryzaniem sie oraz wydaje mi sie że mniej sie kruszy przy większych twardościach od nc6. No i ładnie sie selektywnie hartuje Język
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 8.818 sekund z 19 zapytaniami.